(6) مدرس، سید حسن:
روحانی مبارز شهید سید حسن مدرس در 1278 ه.ق در قری سرابه کچو از توابع اردستان در خانواده ای روحانی چشم به جهان گشود.ابتدا برای تحصیلات ابتدائی به قمشه و سپس جهت ادامه تحصیلات به اصفهان رفت در1311 ه.ق برای ادامه تحصیلات عالیه علوم اسلامی عازم نجف اشرف گردید.پس از بازگشت از نجف به تدریس فقه و اصول پرداخت.در 1328 ه.ق از طرف علما به مجلس شورای ملی راه یافت.در دوره کودتای رضا خان، مدرس که از مخالفان حکومت زور و استبداد بود دستگیر و به قزوین تبعید گردید و 3 ماه نیز در زندان بود.مدرس فردی بیباک و برای از بین بردن خفقان مصرانه تلاش میکرد، با استیضاح ایشان بود که کابینه مستوفی الممالک مجبور به استفا گردید.مقاومتهای پی در پی وی در مقابل زور و استبداد، رژیم را بر آن داشت تا این روحانی وارسته و آزادیخواه را به یکی از روستاهای مشهد مقدس تبعید و زندانی شدن در 27 رمضان 1317 ه.ش به دستور رضا خان، ایادی وی این مجاهد بزرگ را مسموم و سپس با عمامه خفه کردند.از سخنان ایشان است ( سیاست ما عین دیانت ما و دیانت ما عین سیاست ما است).امام خمینی(ره) در در مورد این روحانی بزرگ مقام می فرماید : تا تاریخ زنده است مدرس زنده است.
(7) مصدق، دکتر محمد:
وی فرزند وزیر دفتر و از رجال سرشناس ایران است.در اسفند 1329 ه.ش و 1331 و 1332 نخست وزیر بود، ملی شدن نفت ایران در 29 اسفند 1329 از اقدامات وی می باشد، در جریان کودتای 28 مرداد 1332 دستگیر، ابتدا به 3 سال حبس محکوم وسپس به روستای احمد آباد در نزدیکی تهران(زادگاه وی) تبعید و در همانجا نیز درگزشت.
(8)امام خمینی،آیت الّله روح الّله الموسوی:
رهبر انقلاب اسلامی در 20 جمادی الثانی 1320 قمری مصادف با سالروز تولد بانوی بزرگوار اسلام حضرت فاطمه(س) در شهر خمین متولد شدند.دروس مقدماتی را در خمین آموخته و در 19 سالگی به اراک رفته و تحصیلات دینی را ادامه دادند،در 1340ه.ق به قم رفتند و در27 سالگی به درجه اجتهال نایل امدند.
بدنبال وقایع 15 خرداد42ه.ش در13آبان1343ه.ش به ترکیه تبعید شدند.سپس در نجف اشرف رهبری انقلاب را در تبعید بعهده گرفته و پس از هجرت به پاریس در22بهمن 1357انقلاب را به پیروزی رساندند.امام خمینی(ره) در ساعت22 و بیست دقیقه 13 خرداد 1368 دار فانی را وداع گفتند.ایشان کتب و نوشته های زیادی در مورد فقه و عرفان و فلسفه دارند، اشعار عارفانه ایشان نیز زبانزد خاص و عام میباشد.
(9) باهنر،دکتر محمد جواد:
در 1312 در کرمان متولد شد،تحصیلات مقدماتی را در این شهر اموخت،در20 سالگی به قم عزیمت کرد و دروس فقه را در محضر امام خمینی(ره) به پایان رساند و در محضر آیت الّله بروجردی و طباطبایی تحصیل نمود، سپس دانشگاه الهیات و امور تربیتی را به پایان رساند. مدتی دستگیر و در زندان قزل قلعه زندانی شد، در تاًلیف کتب درسی آموزش و پرورش فعالیت داشته و سپس به مبارزه علیه رژیم ادامه داد، در مرداد 1360 در زمان ریاست جمهوری شهید رجایی به نخست وزیری برگزیده شد و در 8 شهریور همان سال در انفجار کاخ نخست وزیری به شهادت رسید.
(10) حسینی بهشتی، آیت الّله سید محمد:
در آبان ماه 1307 در اصفهان متولد شد، تا سال 1320 به تحصیل پرداخت ، در 1321 طلبه شد ، پس از آموختن ادبیات عرب و منطق و اصول برای ادامه تحصیل راهی قم شد و دروس فقه را در محضر امام خمینی (ره) و محقق داماد و مرحوم آیت الّله بروجردی و طباطبائی آموخت، سپس وارد دانشگاه الهیات گردید و زبان انگلیسی را هم بخوبی فرا گرفت، سپس به هامبورگ رفت و در آنجا جمعیت اسلامی دانشجویان را رهبری کرد.در جریان انقلاب اسلامی از افراد فعال روحانی بشمار میرفت، پست های حساسی را در شورای انقلاب و دیوان عالی کشور بعهده گرفت و پلیس قضائی را تاًسیس کرد.در 7 تیر 1360 در فاجعه انفجار دفتر حزب جمهوری اسلامی شهید شد.
(11) خامنه ای،آیت الّله سید علی:
در سال 1318ه.ش در مشهد متولد شدند،از همان دوران نوجوانی به لباس روحانیت ملبس شدند،از 4 سالگی به مکتب رفته و قرائت قران کریم را شروع کردند،از 12 سالگی به آموختن دروس دینی پرداختند،در سال1337 به قم رفته تا سال 43 ادامه تحصیل داده و سپس به مشهد مراجعت و مشغول تدریس شدند، از سال 1341 وارد مبارزه جدی با رژیم شدند،در دورا ن انقلاب خدمات و اقدامات ارزنده ای انجام داده و به فرمان امام به سمت امام جمعه تهران منصوب شدند، پس از شهادت مرحوم رجایی با راًی اکثریت امت به ریاست جمهوری اسلامی ایران برگزیده شدند،ایشان پس از ارتحال امام خمینی(ره) ، در در 15 خرداد 1368 با اکثریت قاطع نمایندگان مجلس خبرگان به مقام رهبری جمهوری اسلامی ایران برگزیده شدند.
(12) دستغیب، آیت الّله سید عبدالحسین:
در شیراز متولد شد،پس از آموختن ادبیات و سطوح عازم نجف اشرف گردید، پس از خاتمه تحصیلات و اخذ اجازه اجتهاد به شیراز مراجعت نمود، ریاست حوزه علمیه فارس و نمایندگی امام را در آن استان بعهده داشت،از شهید دستغیب آثار زیادی باقی مانده است که از ان جمله میتوان به حقایقی از قرآن، معراج، معاد،گناهان کبیره و غیره اشاره کرد، این روحانی مبارز بدنبال جریانات 15 خرداد 42 بازداشت شد و مدتی نیز در سال 57 در تهران زندانی بود.در 20 آذر 1360 هنگامی که عازم محل برگزاری نماز جمعه بود شهید گردید.
(13) رجائی، محمد علی:
در قزوین متولد شد، در 14 سالگی به تهران امد،همزمان با ادامه تحصیلات به کار و فعالیت پرداخت، سپس وارد نیروی هوائی شد ولی بعلت فعالیت های مذهبی تصفیه گردید، بعد به شغل معلمی روی آورد چندین بار دستگیر و زندانی شد و همزمان با قیام مردم در سال 57 از زندان مرخص شد.پس از پیروزی انقلاب در پست وزارت آموزش و پرورش سپس در سمت نخست وزیر انجام وظیفه کرد در مرداد ماه 1360 به عنوان دومین رئیس جمهور ایران اسلامی برگزیده شدو در 8 شهریور همان سال در انفجار دفتر نخست وزیری به شهادت رسید.
(14) طالقانی، آیت الّله سید محمود:
در دهستان گلیرد از توابع طالقان بدنیا آمد، در قم به درجه اجتهاد نائل آمد،چندین بار دستگیر و زندانی شد، در آبان ماه 57 با قیام مردم از زندان آزاد گردید،در 5 مرداد 1358 اولین نماز جمعه را در دانشگاه تهران برگزار کرد،از ایشان اثار زیادی بجا مانده است از جمله پرتوی از قرآن ، در شهریور 1358 رحلت نمود.
(15) مدنی، سید اسد الّله( اولین شهید محراب انقلاب اسلامی ایران ):
در آذر شهر از توابع تبریز به دنیا آمد، برای تحصیل علوم دینی عازم قم شد و در آنجا تحصیلات خود را به پایان رساند، سپس در حوزه علمیه نجف بتدریس پرداخت. در 1349 به ایران آمد و بر اثر مبارزات زیادی که کرد به کنگان تبعید گردید، پس از پیروزی انقلاب به نمایندگی از همدان به مجلس خبرگان راه یافت.پس از شهادت آیت الّله قاضی طباطبائی به عنوان امام جمعه تبریز انتصاب گردید، سرانجام در 21/6/60 در محراب عبادت در نماز جمعه بر اثر انفجار نارنجک به شهادت رسید.
(16) مطهری،استاد حجت الاسلام مرتضی:
در فریمان مشهد متولد شد،ابتدا در حوضه علمیه مشهد سپس در قم به تحصیل پرداخت، از آبان 1334 در دانشکده معقول و منقول به تدریس پرداخت.استاد احاطه کامل به حکمت، فلسفه و فقه و..... داشتند و اشارات و شفا بوعلی را در دوره دکتری تدریس میکردند، در جریان 15 خرداد 42 دستگیر و زندانی شد.در جریان انقلاب جزو اعضای شورای انقلاب بود، پس از پیروزی انقلاب نیز در شورای انقلاب و تدریس و تحقیق متون علمی و ادبی به فعالیت ادامه داد. سرانجام در 12 اردیبهشت 1358 به دست گروه فرقان شهید شد، از استاد مطهری متجاوز از 50 جلد کتاب بیادگار مانده است.
(17) مفتح، حجت الاسلام دکتر محمد:
در همدان بدنیا آمد، پس از تحصیلات ابتدائی و مقدماتی عازم قم شد و در حوضه علمیه به تحصیل پرداخت، دوره علوم جدید را نیز گزراند و در رشته فلسفه به درجه دکتری نائل آمد. از سال 1348 در دانشگاه تهران به تدریس پرداخت، در سال 54 زندانی و سپس به زاهدان تبعید شد.در نماز عید فطر 57 در قیطریه از پیش کسوتان راه پیمایی مردم انقلابی بود و 2 ماه نیز در این سال زندانی شد. در جریان انقلاب وپس از آن نقش های فعال و ارزنده ای بعهده داشت، این استاد در 27/9/58 هنگام ورود به دانشکده بضرب گلوله شهید شد.
(18) هاشمی رفسنجانی، حجت الاسلام اکبر:
در 1313 ه.ش در روستای نوق از توابع رفسنجان بدنیا آمد.از 5 سالگی به مکتب رفت، در 1327 در قم بتحصیل علوم دینی پرداخت، در طول مبارزات روحانیت مبارز چندین بار دستگیر و زندانی شد، در جریان انقلاب اسلامی و پیروزی آن نقش فعالی داشت.پس از پیروزی انقلاب به نمایندگی مجلس شورای اسلامی انتخاب و دو دوره ریاست مجلس را بعهده داشته اند.حجت الاسلام والمسلمین هاشمی رفسنجانی در مرداد ماه 1368 با اکثریت قاطع آراء مردم به ریاست جمهوری اسلامی ایران انتخاب گردیدند.
(19) هاشمی نژاد، حجت الاسلام سید عبدالکریم:
در بهشهر متولد شد.علوم دینی را در مشهد و قم فرا گرفت، هنگام شروع مبارزات مردم ایران بعنوان فردی فعال از حوزه علمیه مشهد در این مبارزات نقش موًثری بعهده داشت، وی سالهای زیادی از عمر خود را در تدریس و آموزش علوم اسلامی گزراند و مدتی نیز ریاست حوزه علمیه مشهد را بعهده داشت.در 8 مهر ماه 1360 هنگام خروج از حوضه علمیه مشهد به شهادت رسید.
نظرات شما عزیزان:
برچسبها: